Deze zomer zal alle media-aandacht gericht zijn op het Europees Kampioenschap voetbal, dat wordt georganiseerd in Polen en Oekraïne. Twee landen aan de rand van een Europese gemeenschap die in diepe economische en politieke crisis verkeert. In de laatste uitzending voor de bal rolt zoomt Tegenlicht in op de situatie in de organiserende landen.
Wat als we zouden kunnen leven in een schone wereld? Een wereld waar de energie volledig schoon wordt opgewekt, het water niet meer vervuild wordt, transport echt schoon is en de producten schoon en recyclebaar worden geproduceerd. Zo’n wereld komt er. Tegenlicht verkent wereldwijd de ongekende mogelijkheden van Cleantech, de nieuwe industriële revolutie.
Een jaar na de euforie op het Tahrirplein is het doel van de demonstranten bij lange na niet bereikt. Het land wordt met harde hand geregeerd en democratie is ver te zoeken. Het ‘oog van de wereld’ is inmiddels vertrokken. Hoe het Egypte sinds 25 januari 2011 is vergaan wordt verteld aan de hand van vijf portretten uit diverse hoeken van de samenleving.
Vladimir Poetin won in maart opnieuw de Russische presidentsverkiezingen, mede omdat hij de traditionele media voor zijn concurrenten gesloten wist te houden. Maar op sociale media als Facebook, Twitter en Youtube ontstond een parallel mediaverkeer dat zijn weerga niet kende. Hierdoor gingen duizenden Russen de straat op en drong zich een heel ander beeld op van de verkiezingen.
Tegenlicht bivakkeert in het Baskische stadje Mondragón, waar het overgrote deel van de bevolking werkt in coöperaties. Elke werknemer is er mede-eigenaar en men beslist samen welke keuzes het bedrijf moet maken. Met succes, ook in deze economisch harde tijden. Mondragon maakt hoogtechnologische producten en is als 7e grootste bedrijf van Spanje uitgegroeid tot een multinational met vestigingen over de hele wereld.
Wordt het een dieprode maandag? Omstreeks 13 februari verwacht het Griekse Ministerie van Financiën uitsluitsel over een staatsschuld-deal. Maar ondertussen lijkt het bankroet van Griekenland onafwendbaar. In de afgelopen tien jaar blijkt de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs de Griekse overheid te hebben voorzien van riskante financiële constructies die de schuld van het land lager lieten uitvallen dan ze in werkelijkheid was. Daarmee hielp Goldman Sachs Griekenland om boven zijn stand te leven en zich steeds dieper in de schuld te steken. Het leverde Goldman Sachs honderden miljoenen op en het was het begin van de structurele ondermijning van de euro.
Terwijl grote delen van Afrika nog steeds worden geteisterd door hongersnood, gaan grote stukken vruchtbare landbouwgrond in dit continent in de uitverkoop. Na de ineenstorting van de financiële markten zijn slimme investeerders op zoek naar nieuwe mogelijkheden en landbouwgrond lijkt, gezien de stijgende wereldbevolking en hoge grondstofprijzen, een goede gok. Met veel goedkoop land is Afrika voor hen een walhalla.